VANIN HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Van Büyükşehir Belediyesi, yılların özlemi olan arıtma tesisinin yapımı için ihale sürecini başlatıyor. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından 100 milyon tl bedelle hayata geçirilecek proje sayesinde Van Gölü’nde meydana gelen kirlilik büyük ölçüde ortadan kaldırılacak.

Vizyon projelerle Van’ı bölgede marka haline getiren Van Büyükşehir Belediyesi adeta şehir efsanesine dönen arıtma tesisi sorununu da ortadan kaldırıyor. Bir süre önce Van Gölü sahilinde bulunan arıtma tesisini bizzat gezerek incelemelerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatları doğrultusunda Van Gölü’nde meydana gelen kirliliğin başlıca nedenlerinden biri olan eski arıtma tesisinin yerine 100 milyon tl yatırımla 1 milyon nüfusa yetecek yeni ve modern bir arıtma tesisi yapılacak. İhale süreci 1 Şubat 2018'de başlayacak projenin tamamlanması ile birlikte evsel ve endüstriyel atık suların oluşturduğu kirlilik ortadan kaldırılarak halk sağlığı ve ekolojik denge korunacak.

100 MİLYON KAYNAK HAZIR

Van Gölü'nün, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli göllerinden biri olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, “Mevcut arıtma tesisi yaklaşık 30 yıl önce yapılmış ve ihtiyacı karşılayamıyor. Ne yazık ki buraya gelen atık suyun ancak üçte biri arıtılıyor, geri kalan üçte ikisi ise direk göle akıyor. Hızla artan nüfusu da göz önünde bulundurursak bu durum kapalı havza olan Van Gölü için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Biz tüm bu sorunları inşallah ortadan kaldıracak yeni arıtma tesisimizin ihalesini 1 Şubat 2018 tarihinde yapıyoruz. Projemiz hazır, 100 milyonluk maddi kaynağı da İller Bankasından aldık. Kentin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak ve 1 milyon nüfusa yetecek projemize güneş enerjisi tesisini de entegre ettik” dedi.

BİYOGAZ VE ENERJİ ELDE EDİLECEK

Projede çevre dostu koku giderme üniteleri de oluşturularak tesise yakın alanlarda bulunan yerleşim yerlerinin etkilenmesinin önün geçilecek. Ayrıca biyogaz ve güneş enerjis üretim birimleri sayesinde tesisin enerji tüketimindeki giderleri de VASKİ'yi yük olmaktan çıkmış olacak.

TESİS 7/24 İZLENECEK

Arıtma tesisi çıkış suyu Van Gölüne verilmeden önce suda bulunan bakteri ve virüslerde dezenfeksiyon prosesi ile uzaklaştırma işlemi yapılarak, arıtma tesisinde kurulacak Sürekli Atıksu İzleme istasyonu ile 7/24 anlık ölçümler Çevre Ve Şehircilik Bakanlık sunucularına gönderilecek.

GENEL MÜDÜR ALİ TEKATAŞ: VAN'A HAYIRLI OLSUN

“Van'ın yıllardır beklediği proje nihayet hayata geçiyor” diyen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş da yaptığı açıklamada, "Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'nun büyük emekleri ile bugünlere gelindi. Artık Van Gölü hep mavi kalacak. Bu büyük proje Vanlılara hayırlı olsun. Yıllardır süren ihmaller nedeniyle meydana gelen büyük bir çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oldu. VASKİ bundan sonra da yeni projeleri ile Van'ın geleceğini şekillendirmek için çalışacak" dedi.

VANLILAR SEVİNÇLE KARŞILADI

Arıtma tesisinin ihaleye çıkması haberini müjde olarak aldıklarını belirten Vanlılar ise, Van için tarihi bir adım atıldığını ve bir rüyanın daha Büyükşehir Belediyesinin uğraşları sonucu gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Bu büyük hizmette emeği geçenler unutulmayacaktır diyen vatandaşlar, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu ile VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a teşekkürlerini ilettiler.

İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

Kamu İhale Kurumu (KİK) Bülten'inde yayımlanan  "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımı ve 24 aylık işletimi" ihalesi ile ilgili son teklif verme tarihi 01 Şubat 2018 olarak duyurulurken şartname 200 TL karşılığında VASKİ Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından temin edilebilecek.

Su Borcu Ödeme