Tertemiz bir Van için seferberlik başladı

Tertemiz bir Van için seferberlik başladı

Van Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde ve Van gölü sahillerde çevre kirliliğine karşı seferberlik başlattı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı koordinasyonunda İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçe Belediyelerinin de katılımıyla büyükşehir belediyesi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda çevre kirliliğe neden olan etkenler görüşülerek alınacak tedbirler karara bağlandı.

Kent estetiğine ve temizliğine büyük önem veren Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleşen toplantıda alınan kararlar şöyle sıralandı:

Gelişi güzel harfiyat dökümüne ceza

Tüm ilçe belediyeleri kendi hizmet sınırları dahilinde denetimler yaparak kazı ve yıkım çalışmaları sonucu ortaya çıkan atıkların, büyükşehir belediyesi’nin belirlediği harfiyat döküm alanına taşınması sağlanacak. Uyarılara dikkate almayanlar hakkında idari para cezası uygulanacak.

Gölün kıyı temizliğine özel ekip

Toplantıda Van gölü’nün kıyılarıyla ilgili de önemli bir karar alındı. Alınan karar doğrultusunda göl kıyısındaki temizlik işleri için tüm belediyelerin katılımı ile bir ekip kurulacak. Kıyı temizliği bu ekip tarafından yürütülecek. İlçe belediyeleri göl ve çevresinde kendi sorumluluk alanları dahilinde temizlik işlerine ayrıca devam edecekler.

Geri dönüşüm sağlanacak!

İlçe belediyelerinin de desteğiyle kent genelinde geri dönüştürülebilecek atıklar içinde adım atılacak. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için lisanslı firmalarla pil, atık yağ, lastik vs. toplanması konusunda görüşmeler yapılacak. Ayrıca vatandaşın duyarlılığının arttırılması içinde sosyal içerikli organizasyonlar ve uyarıcı afişler hazırlanacak.

Ahır denetimleri yapılacak

Kent içinde hayvancılıkla uğraşanlarla ilgili de bir dizi kararlar verildi. Mahalle aralarında besicilerle ilgili denetimler sıklaştırılacak. Oluşturulacak ekiple sorunlar yerinde tespit edilerek yasaların el verdiği düzeyde hayvan sahiplerinden gerekli önlemlerin  alınması istenecek. Aksi takdirde küçük veya büyükbaş hayvan besleyenler hakkında cezai işlem uygulanacak.

Tüm bu kararların yanı sıra beton üreticisi, mermer atölyesi, lastikçi gibi çevre kirliliği oluşturan işletmelerle ilgilide çalışmalar yürütülecek.

Başkanımız

Van Belediye Başkanı İbrahim Taşyapan