BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ VAN GÖLÜ’NÜ DİP ÇAMURUNDAN ARINDIRIYOR

8 Haziran 2021 , Salı

Van Büyükşehir Belediyesi Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin açılışının ardından Gölde kötü kokuya neden olan dip çamuru temizliğine başladı.

Van'da, atık suların büyük bölümünün arıtılmadan Van Gölü'ne deşarj edilmesi nedeniyle zeminde biriken 450 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi için çalışmalara başlandı.

177 milyon liralık yatırımla inşa edilen yeni arıtma tesisini devreye alarak kentin atık su sorununu çözüme kavuşturan Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, şimdi de göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için harekete geçti. "Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalara başladı.

İskele sahilinde kurulan 45 tonluk platformun üzerine çıkarılan 17 metre uzunluğundaki paletli ekskavatörle gölün derinliklerindeki dip çamuru ve çöpler yüzeye çıkarılıyor.

Sonar cihazlarıyla dibi sürekli taranan gölde, atıkların doldurulduğu 170 ton kapasiteli nakliye dubası iskeleye yanaştırılıyor. Burada da iş makineleriyle kamyonlara yüklenen atıklar, kent merkezine uzak bir alandaki eski taş ocağının olduğu bölgeye naklediliyor.

Bir haftada 2 bin metreküp balçığın temizlendiği gölde, çalışmaların tamamlanmasıyla inci kefali ve çevresindeki sazlıklarda barınan yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan gölde atık suların neden olduğu kirliliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bu içerik Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü tarafından yayımlanmıştır.