VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2025 YILI GÖREVDE YÜKSELME SINAV İLANI
18/04/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik, 02 Temmuz 2020 Tarih ve 31173 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik, Belediye İtfaiye Yönetmeliği hükümleri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün 03.01.2025 tarihli ve E-26073187-774.05.07-11390407 sayılı yazısı uyarınca Belediyemiz bünyesinde aşağıda sınıfı, unvanı, sayısı ve birimi bulunan münhal kadrolara Görevde Yükselme suretiyle atama yapılacaktır.
Görevde Yükselme Suretiyle Atama Yapılacak Münhal Kadrolar
SIRA NO |
SINIFI |
UNVANI |
SAYI |
BAĞLI BULUNDUĞU BİRİM |
1 |
G.İ.H. |
İtfaiye Amiri |
4 |
İtfaiye Dairesi Başkanlığı |
2 |
G.İ.H. |
İtfaiye Çavuşu |
6 |
İtfaiye Dairesi Başkanlığı |
Belediye İtfaiye Yönetmeliği Hükümleri Kapsamında;
Görevde Yükselme Sınavına İlişkin Esaslar:
1- Görevde Yükselme Sınavına katılmak isteyenler 01.02.2025 tarihi mesai bitimine kadar Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı Dilekçe Odası Birimine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
2- İlan edilen boş kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece birine yazılı olarak başvuruda bulunabilir.
3- Aylıksız izinde bulunanlar dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanlar da başvuruda bulunarak sınava katılabilir.
4- Aday memurlar ve görevden uzaklaştırılmış bulunan personel başvuruda bulunamaz.
5- Bir belediyenin kadroları için diğer belediyelerin veya başka kurumların personeli başvuruda bulunamaz.
6- İdarelerin personel işlerinden sorumlu birimlerine yapılan başvurular incelenerek, aranan şartları taşıyanlar kurumlarınca 15 Şubat tarihine kadar resmi internet sitelerinde ilan edilir. Görevde yükselme sınavına katılma şartlarını taşımayanlara durumu gerekçesi ile bildirilir. Söz konusu listeye ilişkin olarak ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde ilgili yerel yönetimin personel işlerinden sorumlu birimine itiraz edilebilir. İtirazlar beş iş günü içinde ilgili birimlerce sonuçlandırılır.
7- Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi uyarınca 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.
Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 19. Maddesi kapsamında aranacak genel şartlar
1- Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
2- 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak
3- Belediyeler, atanılacak görevin niteliği itibarıyla aranacak hizmet sürelerini, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini dikkate alarak belirler.
4- Görevde Yükselme Sınavı ile açılan kadrolar için üçüncü fıkrada belirtilen hizmet sürelerinin en az iki yılının itfaiye teşkilatında geçmiş olması şarttır.
Görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar
a- İtfaiye amirliğine atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl itfaiye çavuşu veya dört yıl itfaiye eri, 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl itfaiye çavuşu veya beş yıl itfaiye eri, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye çavuşu veya altı yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,
3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,
4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
a- İtfaiye çavuşluğuna atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,
3) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak gerekir.
Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin;
Sınav Şartı
MADDE 20
Görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.
Yazılı Sınav
MADDE 22
(1) Görevde yükselme yazılı sınavı, Bakanlık tarafından, ÖSYM’ye Millî Eğitim Bakanlığına veya yükseköğretim kurumlarından birine, yapılacak protokol hükümleri çerçevesinde ilgili kurumun tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre yaptırılır.
(2) Yazılı sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az altmış puan alınması zorunlu olup duyuruda belirtilir.
(3) Yazılı sınav sonuçları, sınavı yapan kurum tarafından Bakanlığa bildirildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde Bakanlık Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde ilan edilir.
(4) Yazılı sınavın gerçekleştirilmesi ve itirazlar, Bakanlık ile sınavı yapacak kurum arasında düzenlenecek protokol çerçevesinde yürütülür, itiraza ilişkin hususlar sınav duyurusunda belirtilir. Yazılı sınav sonuçlarına yapılacak itiraz, yetkili kılınan kurum tarafından özel mevzuatı çerçevesinde karara bağlanır ve ilgililere bildirilir.
Sözlü Sınav
MADDE 23
(1) Yazılı sınavda başarılı olanlardan en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Sözlü sınav, ilgili belediye tarafından yapılır.
(2) Yazılı sınav sonuçlarının açıklanmasını müteakip en geç dört ay içinde sözlü sınav yapılır, sonuçlandırılır ve başarı listesi ilan edilir.
(3) Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır.
(4) İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel kültürü ve genel yeteneği,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu ölçütlerden (a) bendinde yer alan ölçütün puan ağırlığı elli; diğer ölçütlerin her birinin puan ağırlığı ondur. Her üye, ilgili personel için vermiş olduğu puanları, bu ölçütleri ve puan ağırlığını esas alarak gerekçelendirir ve sözlü sınav tutanağına kaydeder.
(5) Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınav tutanağında gerekçesi belirtilmeyen veya ölçütler için belirlenen puan ağırlığı ile bağdaşmayan puanlar ortalamaya dâhil edilmez.
(6) Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar.
(7) Görevde yükselme sözlü sınav sonuçlarına itirazlar; sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili belediyenin sınav kuruluna yapılır ve en geç beş iş günü içinde söz konusu sınav kurulunca sonuçlandırılarak ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(8) İtiraz üzerine yapılan değerlendirme sonucunda verilen kararlar kesin olup ikinci kez itirazda bulunulamaz.
İLANEN DUYURULUR. 15.01.2025
Ekler:
3- Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formu (1 Sayfa)
6- Görevde Yükselme Sınavına Başvuru Dilekçesi (1 Sayfa)